ПРЕДПАЗВАНЕ НА СТОМАХА ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА АНТИРЕВМАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА

Основен принцип при ревматичните заболявания е “лекувай ставното възпаление и болката, но защити стомаха”. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са наи- често прилаганите лекарствени средства в ревматологията.

Тук спадат широко известните медикаменти: диклофенак, ибупрофен, ацеклофенак и други. Те действат аналгетично, противовъзпалително и антипиретично и бързо овладяват болката. Намират приложение освен в ревматология, неврология, хирургия, ортопедия, дерматология и др. НСПВС се понасят много добре, лечебния им ефект настъпва бързо и могат да се приемат продължително време. При болните които имат оплаквания от страна на стомаха,

НСПВС в някой случаи предизвикват диспептични оплаквания, могат да бъдат причина за стомашен, дуоденален и чревен дизконфорт. При малка част от пациентите могат да активират съществуваща стомашна или дуоденална язва. Приложените инжекционно и ректално със супозитори НСПВС избягват локалното дразнене на стомашата лигавица, но не изключват настъпването на стомашно-чревни усложнения, тъй като те действат и по кръвен път . Срокът на лечение и дозата на НСПВС трябва да се определя от лекар.

Отделните НСПВС в различна степен дразнят стомашната лигавица и за това е добре изборът на медикамент да става от компетентно медицинско лице. Приемането на медикаментите от групата на НСПВС трябва да бъде след хранене и още по-добре към края на храненето.

За гастропротекция могат да се прилагат следните медикаменти:

  • Н2-рецепторните антагонисти (Ranitidin, Famotidin, Cimetidin) намаляват секрецията на солната киселина в стомаха и действат гастропротективно. Те могат да се приемат преди хранене, а НСПВС – след хранене, като по този начин се осъществява ефикасна гастропротекция.

  • Още по ефикасни при лечение с НСПВС като гастропротектори са

“инхибиторите на протонната помпа” на клетките на стомашната лигавица. Това

сa Omeprazol, Lanzoprazo, Esomeprazol, които са най-мощните блокатори на

солно-киселата стомашна секреция и така предпазват стомаха и червата от

вредните въздействия на НСПВС

  • От началото на 2010 година, за гастропротекция при ревматично болните със стомашни оплаквания се прилага комбинирания медикамент Vimovo, който има 2 съставки: едната е антиревматичното НСПВС Naproxen и другата е гастропротектора Esomeprazol. Те са обединени в една таблетка. Приемат се 2 пъти дневно преди хранене.

9 МАЙ 2011 г.

 
Joomla SEO by AceSEF