В И Т А М И Н D – ЗА ИЛИ НЕ ? Това е въпросът

 

Витамин D e един от най-важните хранителни микроелементи в човешкия организъм. Открит е през 1782 г. и синтезиран през 1920 г. През последните две десетилетия познанията върху функциите му при здравия и болния човешки организъм са много напреднали. Витамин D има съществена роля при изграждането и подържането здравината на костната система. Той има благоприятно въздействие както върху имунитета така и върху сърдечно съдовата система. Може да бъде полезен при диабет. Витамин D подобрява антитуморната защита, отпадналостта и общата витална активност. Той подтиска развитието на ревматоидния артрит и лупуса и има участие при регулирането на артериалното налягане.

Витамин D е мастноразтворим, като в природата се среща рядко. Като активен витамин съшествува най-вече в продуктите от животински произход, в черния дроб, животинските мазнини, кравето масло и яйчевият жълтък. Витамин D има няколко разновидности, D1, D2, D3, D4 и D5. За лечебни цели се прилага витамините D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол), като D3 е предпочитан в практиката защото се усвоява от организма директно.

Витамин D се синтезира от холестерол в кожата , при облъчване й с ултавиолетови лъчи. Той се транспортира с кръвта до черния дроб и бъбреците и участвува в метаболизма на калция и фосфора. Без витамин D, хормонът на паратироидните жлези които контролират калциевия метаболизъм, не проявява пълното си деиствие. Минимални количества от витамина са абсолютно необходими за правилно протичане на физиологичните процеси.

Препоръчителен дневен прием на витамин D:

  • активно спортуващи лица – 800 IU (20µg)

  • мъже и жени под 65 години – 400 IU (10 µg)

  • мъже и жени над 65 години – 800 IU (20 µg).

 

При установяване на ниско ниво в кръвта (под 25 ng/ml) на витамин Д, се провежда лечение с по-високи дози. Обичайното хранене осигурява средно около100-150 IU витамин D дневно.

Предозиране на витамин D ?

Предозиране на витамин D настъпва когато се прилагат много високи дози, десетки до стотици пъти по-високи от обичайните. По принцип предозиране се наблюдава при прилагане на витамин D инжекционно. Главните признаци на предозиране са главоболие, мускулна слабост, хипотония и високи нива на калция в кръвта (хиперкалцемия).

При бъбречнокаменна болест предозираното лечение с витамин D може да е причина за образуване на бъбречни камъни.

 

В заключение: най- високо е съдържанието на витамин D в рибеното масло, черния дроб, някои риби (сьомга, скумрия, риба тон), жълтъка на яйцата. Важна е и консумацията на достатъчни количества зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти, месо, пълнозърнести семена и ядки.

Слънчевата баня на цяло тяло е в състояние да генерира в кожата 10 – 20 000 IU витамин D.

 
Joomla SEO by AceSEF