ВРЪЗКА НА СЕЗОНА И АКТИВИРАНЕ НА СТАВНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

Остеортозата представлява 50% от всички ревматични заболявания.В зависимост от локализацията си остеоартрозата се класифицира като : гонартроза, коксартроза, цервикоартроза. Съществува и една по-специфична артроза на малките стави позната като артроза на Хеберден и артроза на Бушар. Тя е известна от преди повече от 100 години, когато един млад английски лекар описва еднородни промени в малките стави на ръцете в една фамилия, като определено я свързва с наследственост и то най-вече между майка и дъщеря.

Научно доказано е съществуването на метралгия т.е. връзка на човека с атмосферните влияния. Както хората казват "въртят ме колената, значи времето ще се разваля". Колкото и странно да звучи това е общоприет факт, макар и недоказан със методите на съвременната медицина. Това не бива да води до тревожност, а да се приеме като естествен биологичен феномен. Друг един момент, който може да интересува силно нашите читатели и пациенти това са болките в кръста и гръбнака. Те могат да се дължат освен на дегенеративни /артрозни/ промени в тези области, но така също и да са вторичен симптом на друго костно заболяване нашумяло напоследък, а именно остеопорозата. Тя е известна още като "тихия крадец", защото се развива безсимптомно, така , че болката, която води пациента при лекаря позволява да се диагностицира като едно хронично заболяване, което е започнало доста време преди симптомите.

Във връзка със обострянето на нашите оплаквания трябва да отбележим още един интересен феномен т. нар."банска реакция". Още от римски времена е известен факта, че след водни и балнеопроцедури се засилват ревматичните оплаквания. Пациентите са в недоумение защо по време на терапията са се чувствали добре, но след като се приберат вкъщи се "сковават". Затова се препоръчва по време на такива процедури да се приемат и антиревматични средства.

Не на последно място искам да се спра и на още една широко разпространена болест- подаграта , известната "царска болест". Ще кажете тя сезонна болест ли е? Споменавам я във връзка с празниците и традициите, които почитаме и които са концентрирани именно в по-студения период от календара. Те предполагат употребата на повече месни продукти, по-тежки и по-обилни храни, склонност към "преяждане". Всичко това са отключващи моменти за появата на подагрозен пристъп и за влошаване на настроението от удоволствието да се храним.

И за да не изглеждат тези остоятелства толкова черногледи ще Ви кажа, че доброто настроение и оптимизъм не трябва да Ви напускат през есента и че може би това е подходящия момент да си обърнете внимание на здравето ползвайки консултация със специалист.

 
Joomla SEO by AceSEF