БОЛКИTE В ГЪРБА И КРЪСТА СА ЛЕЧИМИ

Анатомия. Гръбначният стълб се състои от взаимно свързани прешлени, които се съединяват един с друг хрущялни дискове. Последните действат като амортисьйори и позволяват гръбначният стълб да бъде подвижен и да се огъва. Гръбначният мозък е разположен в кухина в средата на прешлените, като от него изхождат периферните сетивни и двигателни нерви , които обхващат цялото тяло.

Причини за болки в гръбнака. Най-често болки в гърба и кръста се получават когато човек стои седнал или наведен продължително време, когато гръбнакът се претоварва статично или динамично, а също ако теглото е наднормено, или са преживяни травми или фрактури.

Симптоми. Обикновено болките са в областта на кръста или между лопатките /плешките/. Болките могат да се разпространяват към единият или двата крака и към горните крайници. Те могат да започват внезапно като остра болка, но могат да бъдат и тъпи свързани с движение и натоварване, могат да се явяват нощем или предимно през деня. Наложително е да посетите вашият лекар ако: (1)болката е много силна, (2) когато тя се излъчва към краката или (3) са се появили смущения в двигателната функция на крайниците. При продължила повече от 6 седмици болка е наложителна консултация със ревматолог и то ако сте под 20 и над 55 години.

Диагноза. За поставяне на точна диагноза, ососбено при неовладяване на болката може да се наложи да се осъществят следните изследвания:

- рентгенографии на гръбначния стълб

- компютър-томографско изследване (KТ)

- ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и

- различни лабораторни изследвания.

Лечение. При лечението на болките в гърба и кръста има много неща които можете да направите сами. Отстранете причините за битово или професионално претоварване на гръбнака. Леглото, възглавницата на която спите трябва да бъдат с подходящи качества и профил. В редица случаи затоплянето както и топлата вана могат да бъдат от полза. При остра травма може да се приложи лед, но не директно върху кожата.

Медикаменти. За болкоуспокояване могат да бъдат използвани парацетамол, метамизол (аналгин), аспирин и нестероидни противовъзпалителни антиревматични медикаменти като ибупрофен, диклофенак и др. Могат да бъдат приложени кремове и лосиони локално, които действат успокояващо и противо възпалително, а някои от тях - сгряващо или охлаждащо. Ако болката е силна вашият лекар може да предпише диазепам или трамадол. Това лечение не е подходящо за всички, понеже крие опастност от привикване. Четете листовката за пациента и ако нещо ви смущава обърнете се към съответния лекар.

Физиотерапия. Могат да правят упажнения в в дома или в зала, за подържане на мобилността и преодоляване на болката, а също и за тонизиране на окологръбначната мускулатура. Ако болките в гръбнака са от 3 месеца и по-малко могат да бъдат предприети адекватни локални манипулации. Тези манипулации не винаги са ефективни, като това зависи от естеството на заболяването. Масажът може да бъде от полза.

Болнично лечение. Препоръчва се при неизяснени диагностично случаи, при провеждането на специални манипулации, а също и за обезболяване.

Кортикостероиди. При упорити на лечение случаи могат да бъдат прилагани кортикостероиди като: (1) единични интрамускулни инжекции, (2) чрез инжектиране на подходящт медикамент в сака на гръбначния мозък, (3) около ставите на гръбнака. Тези манипулации се извършват само от специалист. Приложението на кортикостероиди по принцип трябва да бъде краткотрайно.

Хирургия. Това е последното средство при лечението на болките в гръбначния стълб. Уточняването на показанията се осъществява след адекватни изследвания и при преценка на неврохирург, както и след обсъждане на рисковете и шансовете за успех.

Допълваща терапия. Тя може да бъде полезна при някои болни, като включва акопунктура, билкови средсатва, народна медицина и др. Прилага се обаче, при изяснена диагностично причина за болките.


 
Joomla SEO by AceSEF